Minitrip Dubai januari 2023

Minitrip Dubai januari 2023

In januari 2023 trok ik op verkenning naar Dubai om een beter zicht op de stad en de hotels te krijgen. Eigen beleving en ervaring is volgens mij nog steeds de beste troef om iemand warm te maken voor een bestemming.
Dubai, hoofdstad van het gelijknamige emiraat,  is een stad in de Verenigde Arabische Emiraten.  Abu Dhabi is de hoofdstad van de VAE die 7 emiraten omvatten.

Missie volbracht. Tevreden en met veel weetjes en tips teruggekeerd!

Onze 5 dagen waren heel goed gevuld waardoor we ons ’s avonds  moe en uitgeput naar ons hotel dienden te slepen😉 Over het nachtleven kan ik jullie dus spijtig genoeg niks zinnigs vertellen😊
Eerlijk gezegd was ik eerder sceptisch voor mijn vertrek. Een relatief nieuwe stad zonder geschiedenis en cultuur met bovendien een slechte reputatie op het vlak van mensen-en vrouwenrechten. Enerzijds blijf ik bij mijn mening na mijn bezoek maar anderzijds kan ik niet ontkennen dat ik echt wel onder de indruk was van deze metropool en van wat men daar verwezenlijkt heeft…

Wat een stad,  wat een spectaculaire projecten en wat een indrukwekkende architectuur! Wie geen fan is van de grootstad moet Dubai natuurlijk mijden, maar wie houdt van de kosmopolitische sfeer van een wereldstad zal er zeker en vast zijn ding vinden.

Dubai heeft een oud en een nieuw gedeelte en beide zijn een bezoek meer dan waard! Er zijn heel veel verschillende wijken, o.a. Jumeirah Beach, Dubai Marina, Dubai Creek Harbour , DIFC, El Barsha, Al Fahidi….en overal is wel weer iets anders te beleven. De afstanden tussen deze wijken zijn vrij groot dus je dient wel wat kilometers af te leggen.
Hoe verplaats je je in deze uitgestrekte stad?
“Al mahata al qadima”: spijtig genoeg het enige Arabisch dat ik kon onthouden. Wie ooit de metro nam in Dubai zal het zeker herkennen. De metro, de tram, de monorail, het is er allemaal piekfijn georganiseerd dus we hebben er met veel plezier gebruik van gemaakt! Bovendien zijn de mensen er echt behulpzaam en vriendelijk. Weet wel dat bijna 85% van de werknemers geen Emirati zijn maar buitenlanders waaronder heel veel Pakistani en Indiërs.
Taxi’s zijn in Dubai ook  goedkoop en overal aanwezig maar het verkeer zit dikwijls muurvast waardoor je nogal wat tijd verliest met rondrijden….Ik werd er een beetje zenuwachtig van.
Lange wandelingen maken om van punt A naar B te geraken is er niet echt aan de orde. De wegen zijn er enorm breed en het is niet altijd even duidelijk waar je wel en niet over kan steken met het gevolg dat we af en toe hopeloos verloren gelopen zijn.
We bezochten een beetje zoals verwacht bij een eerste bezoek de traditionele highlights. Zo slenterden we rond in het oude Dubai in Al Fahidi en de authentieke Bastakiya wijk, staken we de Creek over met een typische Abra en deden een poging de verschillende soeks te doorkruisen zonder iets te kopen maar dat bleek onmogelijk…De verkopers laten je geen seconde gerust en durf je ook maar enig oogcontact maken dan ben je eraan voor de moeite. We zijn dus 4 pluchen kamelen, een voorraad kruiden, een ongelooflijk sterk riekend parfum (volgens mijn collega Elke althans die bedwelmd was bij mijn terugkeer op kantoor) en een  paar typische sjaals rijker. Nu, het hoort er een beetje bij zeker en het was lang geleden dat we nog eens konden afdingen.

De echte toppers die je niet mag missen:

*Burj Khalifa:
Sinds 2010 met zijn 828 meter het hoogste gebouw op aarde(althans voorlopig nog….) De toren domineert de ganse stad en een bezoek is echt een must! Je zoeft met een supersnelle lift naar boven en van daaruit heb je echt een adembenemend zicht. Je vindt de ingang in de Dubai Mall, één van de vele shoppingcentra die Dubai rijk is.

*Dubai Mall:
Eén van de grootste shoppingcentra ter wereld. Je kunt er niet alleen shoppen in de meer dan 1200 winkels, er zijn ook hotels, restaurants en tal van attracties.  Zo staat  in het atrium van dit gigantisch centrum het grootste aquarium ter wereld: Dubai Aquarium en Underwater Zoo. Er is ook een schaatsbaan, een A380 simulator en een interactieve zone volledig op de kids gericht.
*Dubai fountain:
Deze grootste fontein ter wereld met een breedte van 275 meter tot 150 meter hoogte is gelegen op de waterfrontpromenade bij the mall. Iedere avond is er om het half uur een indrukwekkende show met muziek en 6000 lichtjes. Wij vonden het alvast heel indrukwekkend en het was gratis!

*Burj Al Arab:
Ooit al een 7* hotel bezocht? In Dubai kan het alvast! Dit iconisch luxehotel gebouwd op een kunstmatig eiland heeft de vorm van een zeil van een traditionele dhow (boot). Bij een begeleid bezoek kom je wat meer te weten over de bouw en de geschiedenis van het meest luxueuze hotel ter wereld. Ik denk niet dat ik er ooit zal logeren tenzij ik de lotto win…en dan nog😉

*Palm Jumeirah en Atlantis:
In Dubai is men beginnen bouwen in de zee. In 2006 werd het eerste palmboomeiland voltooid, nl Palm Jumeirah. Het is een stam met zestien takken en het heeft een lengte van 5 bij 5 kilometer, omgeven door een cirkelvormige golfbreker. Wij bekeken het vanop “The view at the Palm”, een fantastisch uitkijkpunt en ook hier  stonden we weeral versteld van wat daar verwezenlijkt werd door de mens…Op het uiteinde van de Palm vind je het luxueuze Atlantis hotel dat volledig gedecoreerd is in het thema van de legende van de verzonken stad Atlantis. Er is tevens een gigantisch aquapark en een prachtig aquarium. Je kunt er trouwens dineren temidden de vissen op voorwaarde dat je een vrij hoge limiet hebt op je kredietkaart🤣Met “mijn pree” van reisagente was ’t spijtig genoeg niet aan de orde.😉

*Woestijnsafari:
Op slechts een uurtje rijden van de drukke stad bevind je je temidden de woestijn. Heel wat organisaties bieden trips aan waarbij je met een 4x4 de woestijn in trekt om er aan dunebashing en sandboarding te doen. De avond sluit je af in de stilte van de woestijn met een heerlijke BBQ. Wie wil kan zelfs blijven overnachten.

Moet je in Dubai zijn voor de grote cultuur? Neen. In Dubai moet je zijn voor de spectaculaire architectuur, de megaprojecten en de vele attracties.

Is Dubai een dure, exclusieve bestemming? Ja en neen. Je hebt er inderdaad heel dure hotels en restaurants maar er zijn echt alternatieven! De bezienswaardigheden zijn wel prijzig dus daar dien je wel een budget voor neer te tellen. Eten valt best mee als je een beetje rondkijkt. Je kunt er heel exclusief dineren maar er zijn ook veel gewone plekjes te vinden.
Kleine, maar niet onbelangrijke bemerking voor de levensgenieters onder jullie: een terrasje met een glaasje wijn of pintje is er niet aan de orde. In de hotels en in de betere restaurants kan het wel maar je ligt wel omver van de prijs. De meeste plaatselijke zaken serveren echter geen alcohol. Smoothies en fruitige watertjes, tja we konden niet anders dus allemaal geprobeerd en ons dan maar getroost dat het gezond was😊

Dubai bieden wij aan via TUI, Vip selection, Travelworld en Silverjet.

Kom gerust af voor info, tips en boekingen!
Hilde